Recht op kerkgestoelte

800 jaar oude heerlijke rechten
Recht op kerkgestoelte

Recht op kerkgestoelte

In Baarsdorp en Sinoutskerke

Onder het recht van kerkgestoelte wordt verstaan het op de eigendom van de kerk drukkende zakelijke recht tot het hebben van een gestoelte (herenbank) in de kerk, als het zakelijk recht op het gebruik van een vaste zitplaats in de kerk.

Vele rechten van kerkgestoelte zijn vaak ontstaan in de 17e en 18e eeuw, bijvoorbeeld bij herinrichting van een kerk, en de (ambachts)heer (die rechthebbende was op het collatierecht, maar soms ook eigenaar van het kerkgebouw zelf was) een herenbank in de kerk liet plaatsen. Door de plaatsing van de bank verkreeg de heer een zakelijk recht om een gestoelte in de kerk te hebben.

Tot de afbraak van de kerk van Baarsdorp in 1882 en tot de afbraak van kerk van Sinoutskerke in 1906 werd het recht van kerkgestoelte uitgeoefend. Met de afbraak van de kerken werd de uitoefening van dit recht binnen het heerlijkheidsgebied een onmogelijkheid, althans binnen het heerlijkheidsgebied. Niettemin blijft de eigenaresse van dit recht gerechtigd om een gestoelte te plaatsen in een kerk, mocht deze in de toekomst binnen de grenzen van de heerlijkheden Baarsdorp en Sinoutskerke worden gebouwd. Daarnaast is het recht van kergestoelte verbonden aan een herenbank van de ambachtsheren van Baarsdorp, die al honderden jaren staat in een kerk buiten het heerlijkheidsgebied.

 

U doneert aan : Heerlijkheid Baarsdorp en Sinoutskerke

Hoe veel wilt u doneren?
€10 €20 €30
Wilt u vaste donateur worden? Ik wil doneren
Hoe vaak wilt u de donatie laten plaats vinden? (inclusief deze donatie) *
Naam *
Achternaam *
E-mail *
Telefoonnummer
Adres
Eventuele opmerkingen
paypalstripe
Laden...